Juhannuksen vietin - ulkosalla. Perhe viihtyi grillin ääressä ja lätäköissä (itse arvaatte varmaan kumman mies valitsi) ja minä nikkaroin suuren kukkaruukun. Oli oikein ihanaa viettää aikaa pihalla, vaikka välillä sateli.

Katsoin juuri televisiosta TED-talkin, jossa joku jamppa puhui siitä, että maailman vanhimmiksi eläneet ihmiset ovat kaikki harrastaneet hyötyliikuntaa - kuten puutarhanhoitoa. Kuulemma dieetit tepsivät vain 2 prosentilla niitä kokeilevista. Pysyvä elämänmuutos on avain pitkään ikään.

Yhtä tärkeä tekijä oli myös se, että valitsi ympärilleen terveitä elämäntapoja kannattavia ihmisiä, ja - oli uskovainen! Tuo viimeksimainittu fakta hieman yllätti, mutta toki uskonnon myötä tulee usein myös niitä ystäviä ja kohtuullisia elämäntapoja. 

Itseäni jäi kuitenkin mietityttämään eniten tuon ystävät-kohta. Perhe toki pysyy siinä mielessä, että vaikka lapsi muuttaa kotoa ja vanhemmat kuolevat, oma puoliso ja sisko pysyvät todennäköisesti rinnalla pitkään. Mutta mistä niitä uusia ideoita ja erilaisia tapoja kommunikoida löytyy, ellei vieraista piireistä, joista sittemmin tulee tuttuja? Pitää ehdottomasti muistaa tämä, sillä ystävät - niin vanhat kuin uudet - jäävät niin kovin helposti syrjään, kun kalenteri täyttyy muista menoista.